porady.jpg
Linie cięć służących poprawnemu przygotowaniu trofeum do preparowania w formie medalionu (klasycznego - C 1) i medalionu z badylami lub cewkami (C 2 + C 3).

A. Medalion klasyczny


C 1. – cięcie prowadzone od kłębu (kilka cm za jego szczytem –patrząc od przodu) do przedpiersia (najkorzystniej na wysokości przejścia w badyle lub cewki)


B. Medalion – scenka z badylami (cewkami)
 
C 2. – cięcie pionowe w linii za kłębem do ok. 20-30 cm od tylnej powierzchni badyli (cewek).
C 3. – linia cięcia badyli (cewek) zależna jest od projektu medalionu – dopuszczalne są wszystkie wysokości cięcia. Pamiętać należy jednak o tym, że jeśli chcemy aby badyle ukazane były tylko w części, to ich długość będzie mniejsza o ok. 10 cm od faktycznej długości po cięciu.
W przypadku preparowania trofeum z badylami proponujemy wykonanie dodatkowej scenki – dioramy z naturalnymi elementami (pnie, konary, trawy, wycinek zbiornika wodnego z linią brzegową….), która stanie się podstawową ozdobą w Państwa gabinecie lub domku myśliwskim.
* W ramach ustaleń szczegółów przed realizacją takiego projektu proponujemy nieodpłatne skorzystanie z naszej galerii wzorów, co pozwoli Państwu na precyzyjne określenie swoich oczekiwań.
** Preparowanie medalionów obejmuje również skórowanie, które jest najbardziej czasochłonnym zabiegiem podczas czynności wstępnych
– pozostawiając ten zabieg do wykonania nam, zaoszczędzicie Państwo czas, gdyż czynności te wliczone są w koszt preparowania medalionu. Nam dodatkowo ułatwi to wierne odzwierciedlenie cech anatomicznych.
*** Przy preparowaniu zwierząt w całości niezbędne jest dostarczenie całego trofeum (po patroszeniu ale bez bielenia!!!)

 

Do góry
Our website is protected by DMC Firewall!