My to wszystko za Ciebie zrobimy !!!
   
   Pamiętając o tym, że każdy myśliwy doskonale zna zasady postępowania z pozyskaną zwierzyną, niniejsze wskazówki dedykujemy adeptom sztuki łowieckiej Nawet najlepszy okaz można zmarnować!
 

Ptaki    

    Przed pozyskaniem ptaków należy zaopatrzyć się w watę (do zatkania dzioba) oraz w pudełko z sypkim, suchym piaskiem, talkiem, mąką ziemniaczaną lub gryczaną -do zasypywania krwawiących ran. Te stare ale bardzo proste i tanie dodatki pozwolą na zabezpieczenie ptaków przed trwałym zanieczyszczeniem piór krwią. Warto pamiętać, że procesy gnilne postępują u ptaków bardzo szybko i są one nieodwracalne. Wysoka temperatura i uszkodzenie jelit przyspieszają ich tempo. Najszybciej ulegają rozkładowi ptaki błotne oraz wodne. Dodatkowe zagrożenie stanowi zawartość wola. Po upolowaniu głęboko do dzioba należy włożyć watę lub inny chłonny materiał (może być chusteczka higieniczna). Następnie trzymając za nogi przesypujemy pióra suchym piaskiem, talkiem lub mąką. Szczególną uwagę zwracamy na miejsca zabrudzone krwią. Tak zabezpieczoną zdobycz studzimy w przewiewnym miejscu, a po wystygnięciu i wysuszeniu owijamy dobrze chłonącym papierem (ręcznik papierowy) zwracając uwagę na miejsca przylegania skrzydeł do brzucha i klatki piersiowej. Teraz w zamrażarce ptaki mogą zaczekać na preparowanie.
 
Ssaki
 
   Bielone czaszki z pięknymi wieńcami robią wrażenie!.... ale jak się mają do medalionów – wszyscy wiedzą. Gotowanie i bielenie czaszek zostawiamy amatorom. Zdejmowanie skóry nie należy do czynności szczególnie trudnych ale wymaga nieco doświadczenia. Miejscami najbardziej narażonymi na uszkodzenia są okolice oczu, nozdrzy i pyska. Wprawdzie pewne błędy udaje się „retuszować”, to jednak powinniśmy dołożyć szczególnych starań aby owo „retuszowanie” nie było głównym zajęciem preparatora. W celu uzyskania najlepszego efektu powinniśmy pamiętać o kilku zasadach:
1.) Tylko prawidłowe cięcie pozwoli na pokazanie trofeów w całej okazałości
2.) Lepiej skórę zdjąć mniej dokładnie, niż ją pokaleczyć
3.) Zabezpieczoną skórę można przechowywać przez pewien okres czasu
4.) Oprawianie skór na trofea łowieckie wymaga doświadczenia
5.) Optymalne cięcie: za 7-m kręgiem szyjnym lub na wysokości linii kłąb- łopatka-  przedpiersie (czym więcej skóry tym bardziej   okazałe trofeum)
6.) Wszystkie pigmentowane części (błony śluzowe) należy pozostawić ze skórą
7.) Uszy zostawiamy przy skórze - cięcie u nasady
8.) W przypadku preparowania całych zwierząt dopuszczalne jest tylko patroszenie- resztę zrobimy sami
9.) Zwierzęta drobne można mrozić w całości
10.) Zdejmowanie skóry - jak przy zwierzynie płowej
 
Do góry
DMC Firewall is a Joomla Security extension!